Vi ønsker å bruke informasjonskapsler for å lære mer om hvordan nettstedet blir brukt. Dette er nærmere beskrevet i våre Personvernregler.

Illustrasjon av problemtre

Definer ditt samfunnsproblem med problemtre

Et tre, bestående av tre elementer som skal hjelpe deg å målrette tjenesten din, budskapet ditt og innsatsen din - der det faktisk teller.

I denne artikkelen introduserer vi deg for verktøyet «Problemtre». Det er en øvelse for å identifisere og analysere et problem, med tilhørende årsaker og konsekvenser på en systematisk måte. Problemtreet, også kjent som et årsak-virkningstre, er en visuell fremstilling som viser hvordan ulike årsaker bidrar til et bestemt problem og hvilke konsekvenser det skaper.

Problemtreet består av tre hoveddeler:

  1. Konsekvensene av problemet
    Konsekvensene kan være både direkte og indirekte, og kan variere i omfang og alvorlighetsgrad.
  2. Problemet som skal løses
    Problemet beskrives kort og konkret slik at det er klart hva som skal løses.
  3. Årsakene til problemet
    Årsakene kan ha ulik grad av påvirkning på problemet, og det kan være flere lag av underliggende årsaker som fører til hovedårsakene.
Problemtre

Problemet plasseres i midten av treet, og deretter identifiseres de ulike årsakene som bidrar til problemet. Disse årsakene er plassert som røtter til stammen av treet. På toppen av problemet vokser konsekvensene ut som grener.

Disse grenene og røttene representerer en faktor eller en årsak som bidrar til problemet.

Hvordan kan et problemtre hjelpe meg?

Vår erfaring er at du aldri kan kjenne problemet ditt for godt. Ved å diskutere grundig hvilke årsaker til og konsekvenser av et problem du kan og skal påvirke vil du lettere skape forståelse for løsningen din. Deretter kan du tilpasse løsningen, selge mer målrettet og tilknytte deg riktige finansiører som er opptatt av å løse det samme problemet som deg.

Hva er en god problembeskrivelse?

  • Ikke ha ditt konsept i fokus
  • Du skal definere ett problem
  • Scope og skala på problemet

Gründerne bak selskapet Sammen om en jobb så et problem i samfunnet for noen år tilbake. De så og erfarte at innvandrere ikke får jobb. Hvordan skulle de angripe dette? Var det slik at alle innvandrere ikke får jobb? Hvem er det som ikke får jobb? Hvorfor får de ikke jobb og hvilke konsekvenser har det? Kan gründerne med den kompetansen de har nå alle innvandrere uten jobb? Som du kanskje skjønner, er denne problembeskrivelse for vag.

Gjennom problemtreøvelsen kunne Sammen om en jobb definere tydeligere hvilket problem de ønsket å løse. Beskrivelsen endret seg fra «innvandrere får ikke jobb» til «Høyt utdannede innvandrere i Norge får ikke relevant jobb». Denne målgruppen er spissere, og det blir lettere å idetifisere rotårsaker til problemet.

Ved å være konkret i din problembeskrivelse er det enklere å kommunisere med interessenter, slik at de blir med deg på reisen!

Noen praktiske siste tips!

  • Gjør denne øvelsen ofte og inkluder gjerne teamet og dine viktigste interessenter
  • Lag problemtre før du går i gang med din endringsteori
  • Test gjerne dette digitale verktøyet for å lage ditt problemtre

Vil du ha mer inspirasjon?

Norge Unlimited har utviklet en verktøykasse med blant annet denne videoen om problemtre.

Få oppdateringer om workshops

Meld meg på nyhetsbrev!